Renal Symposium groot succes.

4 november 2021 heeft het Renal Symposium weer plaats gevonden. Deze dag was georganiseerd door van Ellen van Laarhoven. Meer dan 100 Practitioners en IC-verpleegkundigen hadden zich voor het symposium aangemeld. Even leek het erop dat corona roet in het eten zou gooien, maar gelukkig kon het toch doorgaan!

Sjef van Gestel gaf in zijn inleiding aan waarom hij wel wist waarom de opkomt hoger was dan dat hij in eerste instantie dacht.

Debbie Vriens vertelde in haar praatje over Covid en CRRT, dat er in eerste instantie geen woord gerept werd over AKI bij Covid maar dat al snel bleek dat ze in het Amphia in Breda extra CRRT machines hebben moeten regelen. Sanul Wilmer besprak een casus met de zaal over een patiënt die naast een ECLS ook nog CRRT had aangesloten gekregen. Hierbij besprak hij welke complicaties er optraden door gebruik van de CRRT.

Na een korte pauze bespraken Janneke van Berkel en Winnie Rijsdijk  hun case report en onderzoek wat ze gedaan hadden. De relatie tussen PTH en CRRT. Hierbij wisten ze goed en duidelijk de werking van PTH en calcium uit te leggen.

Na de lunch was het Hilde de Geus die sprak over CRRT en ECMO. Er volgde een korte uitleg hoe de ECMO werkte en was zelf erg benieuwd hoe andere ziekenhuizen omgingen met deze technieken. Er was sprake van een leuke interactie tijdens het praatje

Als laatste vertelde Menzo Karssies over calcium en CRRT en besprak hij met de zaal de uitkomsten van het onderzoek dat hij gedaan had naar de het geïoniseerde calcium en de calciumcompensatie.

Afsluitend was er nog een gezellige borrel.

De presentaties van het Symposium zijn hier terug te vinden.